Overons

De Voorburcht

Verstopt in het historische centrum van Hattem, staan de overblijfselen van de Voorburcht (in de volksmond Spookhuis genoemd). Apetrots zijn wij dat ons restaurant gesitueerd is in een van de mooiste panden. Wát een rijke historie! Ons pand is het laatste deel van de Voorburcht van het kasteel de Dikke Tinne, ook wel bekend als St. Lucia. De burcht is rond 1400 gebouwd en was een dorp op zich, omringd door muren en een gracht. Op de voorburcht woonde het vaste personeel van het kasteel en hier werden ook de voorraden van het kasteel opgeslagen. Het kasteel was geheel zelfvoorzienend.

In 1580 werd het kasteel door de drost, Lodewijk van Montfoort, in handen van de Spanjaarden gebracht. Nadat de Spanjaarden door de burgers van de stad weer werden verdreven, nam de stad het kasteel in beslag. Daarna werd een deel van de burcht gesloopt en het andere deel geïntegreerd in de stadsmuur. In 1778 berekende het stadsbestuur dat de sloop van de burcht en de verkoop van de stenen duizenden guldens zou opleveren. Het gevolg was dat de burcht tot op de fundamenten gesloopt werd. De Voorburcht is het enig overgebleven restant van kasteel de Dikke Tinne.

In juni 2021 hebben wij besloten om een naamswijziging door te voeren. Van het restaurant Spookhuys naar restaurant De Voorburcht. Een echte ingebakken naam die al ruim 30 jaar aan de gevel prijkte, wordt nu veranderd. Spannend en leuk tegelijk! Graag willen wij de historie in ere houden en dat kunnen wij volgens ons alleen met deze prachtige naam: De Voorburcht. Een nieuwe naam met dezelfde vertrouwde gezichten.